Skip to Content

Geschiedenis van Wereldmuggendag

Elk jaar op 20 augustus wordt overal Wereldmuggendag gevierd.

“Maar waarom zouden we muggen vieren?” vraagt u zich waarschijnlijk af. Eigenlijk is de dag bedoeld ter nagedachtenis van de Britse arts en Nobelprijswinnaar Sir Ronald Ross. Op 20 augustus 1897 ontdekte de Engelse bacterioloog-arts dat vrouwelijke muggen verantwoordelijk zijn voor de overdracht van de infectieziekte malaria tussen mensen. Ross verklaarde de dag van zijn ontdekking zelf tot Wereldmuggendag. Sindsdien wordt elk jaar op 20 augustus zijn bijdrage herdacht en worden de mensen gesensibiliseerd over overdraagbare ziektes door muggen.

 

Laten we Wereldmuggendag vieren

Ronald Ross, geboren in Almora in India, begon in 1892 op 35-jarige leeftijd rond malaria te werken. Hij wilde bovenal manieren vinden die de verspreiding van deze tropische ziekte met griepachtige symptomen tegengaan. Daarvoor moest hij eerst zijn hypothese bevestigen dat de ziekte tussen mensen wordt overgedragen via muggen. Na een vijftal jaar kon hij een verband leggen en identificeerde hij de Anopheles als de muggensoort die malaria overdraagt. Daarnaast deed de Nobelprijswinnaar vele andere ontdekkingen over epidemiologie en over beschermingsmethodes tegen de overdracht van malaria.

 

Slachtoffers die hadden kunnen worden voorkomen

Zijn ontdekking in 1897 legde de grondslag voor een breed inzicht in de dodelijke rol die muggen spelen in de verspreiding van malaria en andere ziektes. Globalisering, versnelde verstedelijking en klimaatverandering hebben de verspreiding van insecten die ziektes kunnen overbrengen de voorbije jaren aanzienlijk beïnvloed. Over de hele wereld worden jaarlijks 1 miljard gevallen gemeld, en zijn er meer dan 1 miljoen mensen gestorven als gevolg van ziektes verspreid door insecten, zoals malaria, dengue, gele koorts en het zikavirus. Voor veel van deze ziektes bestaat geen vaccin, dus is preventie de beste beschermingsmaatregel. Wereldmuggendag is daarom een belangrijke gelegenheid om mensen bewust te maken over het gevaar van ziektes die door muggen worden overgebracht. Maak uw omgeving muggenvrij met onze veilige en doeltreffende oplossingen om u en uw gezin zowel binnens- als buitenshuis te beschermen tegen insecten.

Voor meer informatie

 • Goed om te weten
  Bescherm uzelf tegen muggenbeten en dus tegen ernstige ziektes
 • Goed om te weten
  Feiten over ziektes die door muggen worden overgedragen (Deel II)
 • Goed om te weten
  28 Muggenfeiten
 • Goed om te weten
  Bescherm uzelf tegen muggenbeten en dus tegen ernstige ziektes
 • Goed om te weten
  Feiten over ziektes die door muggen worden overgedragen (Deel II)
 • Goed om te weten
  28 Muggenfeiten