Skip to Content

Feiten over ziektes die door muggen worden overgedragen (Deel II)

Chikungunyavirus

Chikungunya is een tropische infectieziekte die gepaard gaat met koorts, aanhoudende gewrichtspijn, rillingen en andere griepachtige symptomen. Het virus van deze ziekte wordt overgedragen door vectoren zoals dagmuggen van de soort Aedes aegypti of Aedes albopictus.

 

Na de besmetting verschijnen de eerste symptomen binnen drie tot zeven dagen. Over het algemeen verdwijnen de meeste symptomen na een week, maar de gewrichtspijn kan maandenlang aanhouden. In sommige gevallen kan het leiden tot oogproblemen, ontsteking van het hart, de lever, de hersenen, de nieren en zelfs tot de dood.

 

Chikunganya komt voor in Afrikaanse en Aziatische landen en op het Indiase subcontinent, maar ook in Amerika en Europa hebben de virusvectormuggen zich de afgelopen decennia verspreid. Zo was er in 2007 voor het eerst een plaatselijke uitbraak van chikunganyakoorts in het noordoosten van Italië. Later werden ook in Frankrijk en Kroatië zulke uitbraken gemeld. Aangezien er geen vaccin bestaat tegen deze ziektes is het dus belangrijk om mensen bewust te maken van het risico op ziektes die door muggen worden overgedragen en hoe ze zich kunnen beschermen tegen muggenbeten.

 

Westnijlvirus

Westnijlkoorts of -virus is een griepachtige ziekte die voorkomt in vele landen in Afrika, Europa, Noord-Amerika en West-Azië en in het Nabije Oosten. Ook in Europa nam het aantal gemelde gevallen de voorbije jaren toe.

 

De symptomen zijn onder meer misselijkheid, braken, uitslag, koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en gezwollen lymfeklieren. Een ernstig verloop van de ziekte (zoals westnijlencefalitis of hersenvliesontsteking) kan leiden tot hoofdpijn, nekstijfheid, hoge koorts, desoriëntatie, beven en spierzwakte en zelfs verlamming. Het virus kan zelfs een neurologische ziekte veroorzaken die tot de dood kan leiden.

 

Het westnijlvirus wordt overgedragen door muggen van het geslacht Culex. Het virus besmet vooral vogels, maar als muggen zich voeden met het bloed van een besmette vogel, kunnen ze het doorgeven aan de mens. Aangezien er geen vaccin bestaat tegen deze ziektes is het dus belangrijk om mensen bewust te maken van het risico op ziektes die door muggen worden overgedragen en hoe ze zich kunnen beschermen tegen muggenbeten.

 

Zikavirus

Het zikavirus is een virale infectieziekte die kan worden overgedragen door muggen van de Aedes aegypti en de Aedes albopictus. De symptomen omvatten koorts, vermoeidheid, hoofdpijn, gewrichts- en spierpijn, evenals huiduitslag en bindvliesontsteking. Het zikavirus is meestal niet al te ernstig en de meeste symptomen gaan na vier tot zeven dagen over. Net omdat het verloop van de ziekte vaak mild is, merken veel patiënten niet dat ze besmet zijn en blijven ze het verspreiden naar anderen. Het zikavirus kan ook worden doorgegeven van een zwangere vrouw aan haar foetus, wat bepaalde geboorteafwijkingen kan veroorzaken.

 

Sinds 2007 zijn er verschillende uitbraken geweest in landen in de Stille Oceaan, Afrika en Zuidoost-Azië. In 2015 hebben ook Brazilië en andere landen te lijden gehad onder uitbraken.  Aangezien er geen vaccin bestaat tegen deze ziektes is het dus belangrijk om mensen bewust te maken van het risico op ziektes die door muggen worden overgedragen en hoe ze zich kunnen beschermen tegen muggenbeten.

Voor meer informatie

 • Goed om te weten
  Geschiedenis van Wereldmuggendag
 • Goed om te weten
  Bescherm uzelf tegen muggenbeten en dus tegen ernstige ziektes
 • Goed om te weten
  Feiten over ziektes die door muggen worden overgedragen (Deel I)
 • Goed om te weten
  Geschiedenis van Wereldmuggendag
 • Goed om te weten
  Bescherm uzelf tegen muggenbeten en dus tegen ernstige ziektes
 • Goed om te weten
  Feiten over ziektes die door muggen worden overgedragen (Deel I)