Skip to Content

Bescherm uzelf tegen muggenbeten en dus tegen ernstige ziektes

Zomerseizoen betekent muggenseizoen. Als u graag buiten bent of de ramen openhoudt op warme zomeravonden, is het belangrijk om te weten hoe u zich kunt beschermen. Muggen zijn niet alleen vervelend, ze kunnen ook gevaarlijk zijn en ernstige ziektes overdragen. Muggen worden beschouwd als vectoren omdat ze virussen of parasieten kunnen overbrengen op hun gastheren wanneer ze hun bloed zuigen.

 

Voorbeelden van ziektes die door muggen worden overgedragen zijn malaria, dengue, het zika-, het westnijl- en het chikungunyavirus. Er bestaat geen vaccin tegen deze ziektes, alleen geneesmiddelen om de symptomen te voorkomen of te verlichten. Aangezien bijna de helft van de wereldbevolking risico loopt op minstens één van deze ziektes, en aangezien de verspreiding toeneemt door de opwarming van de aarde en de globalisering, is het van cruciaal belang om het bewustzijn te vergroten over het risico van ziektes die door muggen worden overgedragen en over de manier waarop men zich tegen muggenbeten kan beschermen.

 

Maatregelen voor vectorcontrole & muggenbeetpreventie

Allereerst is het belangrijk dat huizen, tuinen en woonruimtes onaantrekkelijk worden gemaakt voor muggen. Dat betekent dat potentiële broedplaatsen met stilstaand water (waterplassen, regentonnen of -goten) moeten worden verwijderd, dicht- of leeggemaakt om het ontstaan van nieuwe muggengeneraties te beperken.

 

Ten tweede kunt u vermijden om naar buiten te gaan tijdens de piekmomenten, namelijk tijdens de morgen- en avondschemering. Als u toch buiten bent, is het aan te raden om kleding te dragen die de huid bedekt. Omdat muggen de voorkeur geven aan donkere plekjes, kiest u het beste voor kleding in een lichte kleur. Bovendien mag de kleding niet te strak zitten, anders kunnen muggen gewoon door de stoffen heen steken.

 

Als u tot slot uzelf en uw gezin actief tegen muggen wilt beschermen, kunt u buitenshuis insectenwerende middelen op de huid gebruiken, en binnenshuis sprays of elektrische verstuivers. Insectenwerende middelen kunnen op de huid worden aangebracht om muggen af te weren en uzelf te beschermen tegen beten wanneer u zich buiten begeeft.  Sprays kunnen worden gebruikt voor onmiddellijke werking wanneer zoemende muggen u ‘s nachts wakker houden.  En elektrische verstuivers zijn een geweldige oplossing om zowel de muggen die u ziet als degene die u niet ziet te verdelgen, zodat u ‘s nachts niet op jacht hoeft te gaan. Lees meer over deze binnen- en buitenoplossingen op onze productpagina's en maak uw omgeving muggenvrij!

Voor meer informatie

 • Goed om te weten
  Feiten over ziektes die door muggen worden overgedragen (Deel I)
 • Goed om te weten
  Geschiedenis van Wereldmuggendag
 • Goed om te weten
  Feiten over ziektes die door muggen worden overgedragen (Deel I)
 • Goed om te weten
  Geschiedenis van Wereldmuggendag