Skip to Content

Waarom mieren graag in uw huis komen in de lente

Elk seizoen komt met een zekere voorspelbaarheid. U weet dat de lente warmer weer brengt, dat Moederdag komt, en dat de kans groter is dat mieren zich laten zien.

 

Natuurlijk is de komst van mieren in uw huis in de lente een van de minst geliefde onderdelen van de lente. Dit kan om vele redenen frustrerend zijn, maar er zijn manieren waarop u uwzelf kunt voorbereiden op de bezoekers in maart en april.

 

Om mieren te bestrijden en een plaag in uw huis te voorkomen, helpt het om te begrijpen waarom mieren zo actief zijn.

Dus, waarom mieren in de lente?

In de lente komt het hele dierenrijk weer tot leven. De winterslaap is voorbij en het voedsel is er weer in overvloed. Mieren zijn geen uitzondering op deze regel. Ze moeten eten net als elk ander dier of insect, maar waarom kiezen ze uw eigendom uit om voedsel te vinden?

 

Als er overal mieren op uw eigendom kruipen, is de kans groot dat de koningin haar kolonie bij uw huis heeft gebouwd. Dan, 's nachts, moeten de mieren op zoek naar voedsel en warmte. Gelukkig voor hen, zijn de huizen van mensen gevuld met de middelen die ze nodig hebben om te overleven.

 

Hoe voorkomt u dat mieren in uw huis komen voor de lente

Heeft uw huis voldoende voedsel en water? De meeste mensen hebben de perfecte opstelling voor een mierenplaag. Als de mieren dan eenmaal in uw huis zijn, kan het moeilijk zijn om te voorkomen dat ze terugkomen. Mieren keren steeds weer terug naar dezelfde plek als ze al eens voedsel hebben gevonden.

 

Als de mieren zich opstellen in uw keuken, op zoek naar voedsel, is het aan u om ervoor te zorgen dat ze dat niet vinden. Mieren vinden vaak voedseldeeltjes die in keukens en eetkamers zijn achtergelaten. Hoe zoeter het voedsel, hoe groter de kans dat het mieren lokt. Wees vooral voorzichtig met vruchtensap, honing en andere suikerhoudende stoffen. Alleen al het achterlaten van een beker sap op het aanrecht kan ervoor zorgen dat mieren uw aanrecht uitzwermen. Als u een mierenplaag in de kiem wilt smoren, begin dan met het elimineren van alle potentiële voedsel- en waterbronnen. Houd al uw verpakkingen goed afgesloten.

 

Verzegel vervolgens de ingangen die mieren gebruiken. Dit kunnen scheuren of spleten in muren, deuren, of de fundering van uw huis zijn. Als u gaten of spleten vindt, dicht deze dan af. Gebruik breeuwen op de isolatie van uw huis om mieren te bestrijden.

 

Als u mieren op uw aanrechten of tafelbladen had, veeg het gebied dan schoon met een ontsmettingsmiddel. Mieren laten hun geur achter op oppervlakken, zodat ze later hun weg terug kunnen vinden naar de voedselbron. Mieren die in het begin niet in uw huis waren, kunnen het geurspoor ook rechtstreeks naar uw keuken volgen. Veeg het weg zodat u niet meer mieren aanmoedigt om uw huis binnen te komen.

 

De lente geeft misschien aan dat er mieren op komst zijn, maar dat betekent niet dat u onvoorbereid hoeft te zijn. Probeer te voorkomen dat uw huis een bron van voedsel en onderdak wordt voor mieren. Houd daarom uw keuken en eetkamer schoon, sluit uw huis af en gebruik ongediertebestrijdingsoplossingen om mierenplagen te bestrijden.

Voor meer informatie

 • Goed om te weten
  Geschiedenis van Wereldmuggendag
 • Goed om te weten
  Feiten over muggen en wat er gebeurt als ze steken
 • Goed om te weten
  Vectorziektes en muggen als gevaarlijke ziektedragers
 • Goed om te weten
  Geschiedenis van Wereldmuggendag
 • Goed om te weten
  Feiten over muggen en wat er gebeurt als ze steken
 • Goed om te weten
  Vectorziektes en muggen als gevaarlijke ziektedragers