Skip to Content

Kunnen muggen of teken Covid-19 verspreiden?

Er zijn nog veel onbekende factoren rond het coronavirus, maar het is van essentieel belang op te merken dat vectororganismen, zoals teken en muggen, deze ziekte niet verspreiden.

Dragen muggen het Coronavirus? Dragen teken coronavirussen?

Coronavirussen veroorzaken verkoudheid en griep. Mensen verspreiden deze virussen voornamelijk door contact met geïnfecteerde lichaamsvloeistoffen als gevolg van hoesten of niezen. Een besmette persoon produceert microscopisch kleine druppeltjes. Een andere persoon in de buurt kan deze druppeltjes inademen en besmet raken.

 

Deskundigen zeggen dat er geen gegevens zijn die erop wijzen dat COVID-19 overdraagbaar is door ongedierte. Insecten en geleedpotigen kunnen ziektes zoals het West-Nijl virus of de ziekte van Lyme overbrengen op mensen door bloed-overdracht. COVID-19 is zeer besmettelijk maar lijkt zich niet via bloed te verspreiden.

 

Hoe worden Coronavirussen verspreid?

Mensen verspreiden COVID-19 en andere coronavirussen zoals SARS en MERS via kleine druppeltjes slijm of speeksel. Besmetting vindt ook plaats wanneer mensen een voorwerp aanraken dat het virus bevat en vervolgens hun ogen, neus of mond aanraken, aangezien het virus enige tijd op oppervlakken kan leven. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat muggen of teken het virus dat COVID-19 veroorzaakt op mensen kunnen overbrengen.

 

SARS, MERS en COVID-19 zijn zoönotische coronavirussen. Ze zijn van hun gebruikelijke dierlijke gastheren overgestapt op mensen. Zodra dit gebeurt, kunnen de ziektes zich verspreiden door contact van mens tot mens.

 

Wat is de beste manier om besmetting te voorkomen?

Het wassen van de handen en het volgen van de door de overheid meegedeelde preventieve maatregelen zijn de beste bescherming:

 

 • Was uw handen regelmatig met zeep.
 • Vermijd nauw contact met andere mensen
 • Het dragen van een beschermend masker in de nabijheid van mensen buiten het gezin
 • Hoesten en niezen bedekken.
 • Oppervlakken dagelijks reinigen met een ontsmettingsmiddel

 

Alle maatregelen die momenteel in Nederland van kracht zijn, zijn toegankelijk via de officiële website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl

 

Waarom brengen muggen en teken andere ziekten over en niet COVID?

Zelfs als een mug of teek een grote hoeveelheid van het virus zou opnemen in een bloedmaaltijd, is er geen bewijs dat het insect zelf besmet zou raken. Als het insect niet besmet is, kan het ook het virus niet op mensen of andere dieren overbrengen.

 

Wanneer het insect of het geleedpotige bloed opzuigt dat een virusinfectie bevat, verplaatst het virus zich naar de darm van het insect of het geleedpotige. Het virus moet zich vermenigvuldigen of groeien, de celwand infecteren en zich naar de rest van het lichaam verplaatsen, inclusief de poten, vleugels en kop. Vervolgens moet het de speekselklieren infecteren voordat het door een beet kan worden overgedragen. Dit proces duurt enkele dagen tot meer dan een week. Elke stap in het proces vormt een barrière voor het virus. Coronavirussen sterven in de darmen van de mug of de teek.

 

Zijn muggen of teken reden tot bezorgdheid?

Hoewel deze insecten geen COVID-19 bij zich dragen, kunnen zij toch andere ziekten overbrengen. Zika, West-Nijl, gele koorts, de ziekte van Lyme en malaria zijn ziekten die door insecten op de mens worden overgebracht.

 

Wat zijn de manieren om insectenbeten en -steken te voorkomen?

Voorzorgsmaatregelen om het risico op beten en steken te verminderen zijn onder andere de volgende:

 

 • Stilstaand water rondom het huis verwijderen zodat muggen geen plaats hebben om zich voort te planten
 • Ervoor zorgen dat raamhorren geen gaten hebben
 • Draag lange kleding
 • Gebruik binnenshuis een elektrisch muggenwerend middel
 • Gebruik buitenshuis lichaamsafweermiddelen
 • Goed controleren op teken na een tijd buiten te zijn geweest

Voor meer informatie

 • Goed om te weten
  Geschiedenis van Wereldmuggendag
 • Goed om te weten
  Feiten over muggen en wat er gebeurt als ze steken
 • Goed om te weten
  Vectorziektes en muggen als gevaarlijke ziektedragers
 • Goed om te weten
  Geschiedenis van Wereldmuggendag
 • Goed om te weten
  Feiten over muggen en wat er gebeurt als ze steken
 • Goed om te weten
  Vectorziektes en muggen als gevaarlijke ziektedragers