Is het Zika-virus in 2021 nog steeds een serieuze bedreiging?

Toen de Wereldgezondheidsorganisatie in 2016 clusters van Zika-virusinfecties in verband bracht met hersenafwijkingen, werd een wereldwijde noodtoestand voor de volksgezondheid uitgeroepen. Infecties werden over de hele wereld gecatalogiseerd en er werden reiswaarschuwingen afgegeven om te voorkomen dat de door muggen overgebrachte ziekte vreselijke risico's zou opleveren. Gelukkig zijn er geen recente uitbraken geweest, maar preventie tegen Zika is nog steeds aan te raden omdat er geen remedie of vaccin is.

Het Zika Virus uitgelegd

Zika is een virus dat gewoonlijk op mensen wordt overgedragen via beten van muggen van het geslacht Aedes. Besmette vrouwen die zwanger zijn, kunnen het virus doorgeven aan hun foetus. Besmette mannen kunnen het virus tijdens de seks aan hun partner overdragen. Het virus kan ook worden verspreid via bloedtransfusies.

 

Veel mensen die met Zika besmet zijn, beseffen niet dat ze het hebben, omdat de symptomen meestal mild zijn, en in sommige gevallen onbestaand. Een infectie leidt zelden tot een ziekenhuisopname. Als er fysieke indicatoren van het virus zijn, duren die meestal niet langer dan een week. Typische symptomen zijn onder meer:

 

  • Spier- en gewrichtspijn
  • Uitslag
  • hoofdpijn
  • koorts
  • Roodheid van de ogen, bekend als conjunctivitis

 

De gevaren van Zika

Hoewel Zika zelden dodelijk is, veroorzaakt het ernstige schade aan foetussen. Baby's van ouders die aan het virus zijn blootgesteld, lopen een groot risico op geboorteafwijkingen. De meest voorkomende is microcefalie, waardoor baby's worden geboren met een kleiner hoofd dan gemiddeld, onderontwikkelde hersenen, hersenbeschadiging en zelfs een ingezakte schedel. Slechtziendheid, gehoorverlies, epileptische aanvallen en vertraagde groei zijn ook bekende complicaties.

 

Waar dreigingen vandaag bestaan

Het virus wordt niet langer als een bedreiging beschouwd, maar muggen die de ziekte kunnen verspreiden, worden op veel plaatsen in de wereld aangetroffen. In 2020 zijn er geen meldingen van uitbraken in geen enkel land.

 

Voorkomen van blootstelling aan Zika

Ook al lijkt het Zika-virus onder controle te zijn, toch wordt nog steeds aangeraden om aan preventie te doen. Controleer voordat u naar het buitenland reist bij de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) of zich op uw bestemming geen recente gevallen hebben voorgedaan. Gebruik insectenwerende middelen om u te beschermen tegen muggenbeten en draag beschermende kleding in gebieden waar veel muggen zijn. Indien mogelijk, verblijf in accommodaties met airconditioning of gebruik netten en schermen om blootstelling aan muggen te beperken.

 

Als er op uw bestemming een uitbraak is, spreek dan met uw arts over de risico's van blootstelling. Vrouwen die proberen zwanger te worden, moeten twee maanden wachten nadat ze naar een gebied zijn gereisd waarvan bekend is dat er gevallen zijn, voordat ze zwanger kunnen worden. Mannen die kinderen willen krijgen moeten drie maanden wachten, omdat het virus langer in zaadvocht kan overleven. Vrouwen die al zwanger zijn, wordt afgeraden naar een bestemming te reizen waar gevallen zijn gemeld.

 

Voorzichtigheid blijft geboden, want er is geen genezing of vaccin bekend. Een uitbraak kan zich elk moment voordoen, dus waakzaamheid over de omstandigheden, vooral op reis, is van cruciaal belang. Hoewel de meeste mensen die het virus oplopen het goed zullen afbrengen, lopen vrouwen die zwanger zijn of proberen zwanger te worden het grootste risico, en moeten zij alle voorzorgsmaatregelen nemen tegen blootstelling.

Voor meer informatie

  • Goed om te weten
    Geschiedenis van Wereldmuggendag
  • Goed om te weten
    Feiten over muggen en wat er gebeurt als ze steken
  • Goed om te weten
    Vectorziektes en muggen als gevaarlijke ziektedragers
  • Goed om te weten
    Geschiedenis van Wereldmuggendag
  • Goed om te weten
    Feiten over muggen en wat er gebeurt als ze steken
  • Goed om te weten
    Vectorziektes en muggen als gevaarlijke ziektedragers