Gids voor tijgermuggen: veelgestelde vragen, beten en hoe u ze kunt verwijderen

Ongedierte bestrijden is één van de meest irritante taken van een huiseigenaar. Of u nu muizenvallen moet uitzetten, of drie keer per dag uw keuken moet vegen om de mieren weg te houden, u zou uw tijd veel liever anders besteden. Maar zelfs als u genoeg heeft van ongedierte, moet u zich blijven informeren over nieuwe soorten in uw omgeving, zoals de tijgermug.

Hoe ziet een Tijgermug er uit?

Tijgermuggen lijken qua vorm en grootte op de gewone huismug. Let op hun poten, die zwart-witte strepen hebben, en hun rug, die een zilverwitte streep heeft. Als u tijgermuggen van dichtbij observeert, kan het u opvallen dat sommige wat bossige antennes hebben. Dit zijn mannetjes, die meestal niet bijten. Maar als u ze vindt, zijn er waarschijnlijk ook vrouwtjes in de buurt, dus blijf alert.

 

Waar komen tijgermuggen voor?

Tijgermuggen komen van nature voor in Azië, maar de soort heeft zijn verspreidingsgebied in de loop van de 20e eeuw met succes uitgebreid tot delen van Afrika, Europa, Australië, Amerika en het Midden-Oosten. Zoals de meeste muggen geven ze de voorkeur aan stilstaand water, dus wees vooral voorzichtig rond moerassen, ondiepe vijvers, en andere stilstaande waterbronnen. Onder normale omstandigheden is de tijgermug exofiel en dagactief, met twee pieken van activiteit: één in de ochtend, en één in de vroege avond. Bijgevolg kan de soort recreatieve activiteiten buitenshuis verstoren.

 

Wat zijn de gevolgen van een Tijgermuggenbeet?

Iedereen kent de irritante maar meestal ongevaarlijke effecten van muggenbeten: jeuk, roodheid en zwelling. Bij sommige muggen moet je echter ook oppassen voor de symptomen van de ziekten waarvan bekend is dat ze die bij zich dragen. Het Zika-virus is een van de gevaarlijkste ziekten die tijgermuggen kunnen overbrengen.

 

Wat moet je doen als je gebeten bent?

Vermijd krabben aan de beet, want dat irriteert de huid nog meer. Controleer uzelf vervolgens op symptomen zoals koorts, lichaamspijn, uitslag en rode ogen. Als u symptomen krijgt, ga dan onmiddellijk naar uw arts.

 

Hoe kun je tijgermuggen voorkomen en hoe kom je er vanaf?

In het ideale geval pakt u uw tijgermuggenprobleem aan voordat er iemand ziek van wordt. Om een tijgermuggenplaag te voorkomen, moet u voorkomen dat er stilstaand water op uw terrein ontstaat. Maak uw dakgoten regelmatig schoon zodat ze niet verstopt raken, en leeg uw kinderzwembadje na elk gebruik. Als het  geregend heeft, controleer dan of er water in oude banden, kinderwagens en speelhuisjes is blijven staan. Als u fonteinen of vogelbaden hebt, gebruik ze dan alleen als er een pomp is die het water altijd laat stromen. Laat ook geen grote hoeveelheden struikgewas en onkruid ongecontroleerd groeien, want daarin nestelen zich vaak muggenplagen.

 

Na het nemen van al deze maatregelen kunt u nog steeds tijgermuggen in uw achtertuin aantreffen. Neem onmiddellijk contact op met een professionele ongediertebestrijder als dit gebeurt. Tot de experts arriveren, draag lange mouwen en insectenwerende middelen wanneer u naar buiten gaat.

 

Tijgermuggen verschillen niet veel van huismuggen, maar ze kunnen gevaarlijk zijn als ze ziektes bij zich dragen. Aangezien u niet kunt zeggen welke muggen drager zijn van een ziekte en welke niet, moet u onmiddellijk actie ondernemen om te voorkomen dat deze insecten uw eigendom teisteren.

Voor meer informatie

  • Goed om te weten
    Geschiedenis van Wereldmuggendag
  • Goed om te weten
    Feiten over muggen en wat er gebeurt als ze steken
  • Goed om te weten
    Vectorziektes en muggen als gevaarlijke ziektedragers
  • Goed om te weten
    Geschiedenis van Wereldmuggendag
  • Goed om te weten
    Feiten over muggen en wat er gebeurt als ze steken
  • Goed om te weten
    Vectorziektes en muggen als gevaarlijke ziektedragers